Friday, September 30, 2011

Engkau si durjana.

Semakin hari semakin menjadi jadi. Membuatkan semuanya menjadi huru hara. Hilang arah tak menentu. Takut untuk menghadapi hari mendatang. Berjaga jaga setiap masa demi keselamatan diri sendiri.

Dan engkau, seronok dengan permainan yang kau cipta. Dengan harapan impian bodoh kau tercapai. Puas hati kau melihat mereka menjerit, melolong, menangis ketakutan. 

Dan engkau, memperbodohkan diri kau dengan sanggup membahayakan diri semata mata hanya untuk mendapatkan harta yang tak berapa bernilai. 

Aku dan juga mereka datang ke sini dengan harapan untuk menuntut ilmu. Menuntut ilmu dengan tenang tanpa perlu menghadap perkara luar biasa ini. Dan aku mohon kau hentikan. Beri laluan, beri ketenangan dan beri hormat untuk kami menuntut ilmu dengan rasa paling selamat. 

Tak ada tempat yang paling selamat melainkan berada dalam pangkuan emak dan babah. Sungguh.

Hanya satu di fikiranku, habiskan semester ini dengan sempurna dan pulang ke pangkal jalan dengan selamat. Hanya itu.

Dan aku mohon, hari hari yang mendatang kami dilindungi. Aku mohon.

Dan pesanan buat engkau orang minyak, insaflah dan pulang ke pangkuan jalan. Hentikan permainan engkau. Mungkin hari ini hari engkau. Tapi ingat, Tuhan akan balas akan apa yang kau lakukan. Carilah jalan hidup yang benar. Jalan kebenaran masih ada dan terbentang luas untuk engkau. Percayalah.